Steekspelen

Steekspelen

Ridders, paarden en lansen... een spectaculair schouwspel

Zaterdag & zondag 12u00: Skill at Arms - 14u15 en 16u30: Steekspel

Deelnemen aan steekspelen was enkel voor welgestelde ridders weggelegd. Ontstaan als tijdverdrijf in tijden van vrede, streden zij met uitgeholde, houten lansen tegen elkaar. De winnaar kreeg het paard en de uitrusting van zijn tegenstrever. Soms werden de verliezers “gevangen” gehouden en moest er een soort “losgeld” aan de winnaar betaald worden. De bekendste en meest succesvolle steekspelridder was ongetwijfeld “Willem de Maarschalk”. Hij heeft meer dan 500 overwinningen op zijn actief. De waarde van de uitrusting en paard in die tijd komt ongeveer overeen met een huis nu. Was je een zegevierend jouster, dan kwam je dus niks te kort.  

Op Quondam vertegenwoordigen de jousters een van de volgende vier gebieden uit het 15e-eeuwse Bourgondische Rijk: Graafschap Vlaenderen, Hertogdom Limburg, Hertogdom Brabant en Vrijgraafschap Bourgondië.

undefined undefined undefined undefined  

In de voormiddag leggen zij tijdens de “skill at arms” behendigheidsproeven af:  ringsteken, zwijn steken, speerwerpen, schilden steken, saraceen of quintain steken en het spectaculaire appel- of bloemkoolklieven.

In de namiddag strijden de ridders dan tijdens het steekspel individueel tegen elkaar. Tijdens het steken proberen ze zo veel mogelijk punten te verzamelen door elkaar op de juiste plaatsen te raken.

De heraut voorziet uitvoerige en vakkundige commentaar, bijgestaan door een hoofdscheidsrechter, puntenteller en 2 scheidsrechters.

Op zondag nemen de beste ridders het in de grote finale nog eens tegen elkaar op. Weet jij al wie je gaat aanmoedigen?